Ansamblul folcloric Coroniţa

Ansamblul folcloric Coroniţa

ISTORICUL ANSAMBLULUI "CORONITA" SOLOVASTRU
In anul 1972 s-a infiintat un grup vocal feminin in cadrul Caminului Cultural Solovastru.A avut un repertoriu bogat si variat: cantece de joc, cantece de catanie, doine, balade si colinde,toate culese din satul Solovastru. De-a lungul anilor grupul a participat in cadrul vechiului concurs "Cantarea Romaniei" unde a luat trei ani consecutiv locul I pe tara. In anul 1981 Grupul Vocal si-a luat denumirea de "Coronita".Grupul a avut nenumarate aparitii la radio si televiziune.
Incepand cu anul 2001 doamna profesor Silvia Georgica-conducatoarea Grupului Vocal "Coronita" a propus infiintarea unui Ansamblu de dansuri populare pe langa Grupul vocal deja existent. Astfel obiceiuri vechi cu ar fi: "Intoarcerea Plutasilor", "Sezatoarea", "Coboratul jocului", "Cununa", "Colindul vatafilor" alcatuiesc repertoriul atat de valoros al ansamblului.
In anul 2003 Ansamblul Coronita a participat la Festivalul Folcloric National de la Falticeni organizat de Fundatia Culturala "Sezatoarea". Aici a fost prezentat obiceiul "Sezatoarea" si a luat Trofeul Festivalului "Lada de zestre".
In anul 2004 Ansamblul "Coronita" din Solovastru a reprezentat Romania la Gala Internationala de Folclor "CANTERINI PELORITANI" din ITALIA. Ansamblul "Coronita" a impresionat spectatorii italieni cu frumusetea jocului autentic pus in scena, dar si cu bogatia si autenticitatea costumelor.
Intre 17-21 august 2006 Ansamblul "Coronita" a participat la Bistrita la un Festival International de Folclor "Nunta Zamfirei" editia a XI-a cu obiceiul "Cununa".
Tot in anul 2006 s-a deplsat la Solovastru echipa de filmari de la TVR 2 si au filmat pentru emisiunea "Zestrea Romanilor" urmatoarele obiceiuri: "Sezatoarea", "Coboratul Jocului" si "Colindul vatafilor".
In 15-16 septembrie 2006 Ansamblul a participat la Festivalul Vaii Gurghiului cu grupul vocal feminin care a interpretat cantece de joc si cantece de catanie. Ansamblul "Coronita" a prezentat obiceiul "Cununa" unde s-au bucurat de un real succes.
S-a depus un efort deosebit pentru punerea in valoare a costumului popular solovastrean. S-au tesut un numar 16 catrinte, s-au cusut pieptarase cu o frumoasa coronita de flori(de unde si numele ansamblului) iar femeile care nu au mostenit "surturi cu pana" de la bunici si-au cusut surturi noi. Efortul a fost rasplatit cu aprecieri si laude in deplasarile efectuate, pentru frumusetea si eleganta costumului popular solovastrean. Acest surt are si o strigatura anume pe care Ansamblul "Coronita" o pastreaza cu sfintenie si o transmite generatiilor urmatoare:
Barbatii: "Frunza verde ca ovazul fetele din Solovastru
Le cunosti dupa naframa si dupa surtul cu peana".
Femeile: "Naframa ni rat cu flori ca sa fim dragi la feciori
Si cu surtu dinainte multi feciori am scos din minte"
Satul Solovastru desi este aproape de oras si-a pastrat vechile traditii si obiceiuri. Au fost enumerate doar cateva din obiceiurile care au dus faima satului nostru. Recent a fost pus in scena obiceiul "Paparuda" urmand a fi pus in scena in perioada imediat urmatoare obieceiul "Impodobitul steagului", toate pentru a fi oferite cu drag publicului de azi si de maine.
Conducator Ansamblu-FLORENTINA BATORI
Conducator onorific:prof.SILVIA GEORGICA

Galerie Foto

Ansamblul folcloric CORONIŢA
Înapoi


Chestionare

Ce părere aveti despre pagina de internet a Comunei Solovăstru ?

Foarte bună

Bună

Rea

Foarte rea

Mă abţin

Votează